Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

 ΚΆΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αποξήρανση είναι ο αρχαιότερος και ίσως ο πιο υγιεινός τρόπος διατήρησης των νωπών αγροτικών προϊόντων. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να έχουν κάποια λαχανικά το χειμώνα όπως φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές. Τα αράδιαζαν σε τάβλες ή τα κρεμούσαν σε αρμαθιές και τα άφηναν να ξεραθούν από τη ζέστη του ήλιου και τον αέρα. Οι ποσότητες που έκαναν ήταν μικρές και έφταναν μόνο για προσωπική χρήση και γι' αυτό τις έλεγαν και λιχουδιές. Αυτές τις λιχουδιές τις έβγαζαν στο τραπέζι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν είχαν μουσαφιραίους που ήθελαν να ευχαριστήσουν. Η λιχουδιά που άρεσε περισσότερο ήταν η λιαστή ντομάτα με κουρκούτι.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις